duminică, 20 noiembrie 2016

Transportul accidentatilor



Transportul accidentatilor

Transportul persoanelor este o parte componenta a primului ajutor prin care li se asigura tratamentul calificat din partea personalului medico-sanitar. Putem acorda prim ajutor in caz de raniri, entorse, luxatii, fracturi.

Transportul accidentatilor se face dupa ce li se acorda mai intai primul ajutor, folosind pentru distante mici targa sau alte mjloace improvizate, iar pentru distante mai mari diverse mijloace de transport dintre care cele mai cunoscute sunt autovehiculele/masinile de salvare – Ambulanta, Salvarea. Acestea pot fi solicitate in orice moment de la telefon, apel de urgenta 112. Exista si avioane si elicoptere sanitare – Smurd, care intervin in cazuri de urgente speciale, necesitand transport la distante mari

Pentru transportarea accidentatilor pe distante mai mici se poate proceda in mai multe feluri, dupa cum este vorba despre o singura persoana care-l ajuta pe un accidentat sau de mai multe. In primul caz, un ranit care poate umbla va fi transportat fara sprijinire, asezandu-ne de partea ranita, ducand mana si bratul accidentatului peste umarul nostru si sprijinindu-l cu bratul de spate pentru a-l mentine in echilibru. Ranitii care nu pot umbla pot fi transportati in brate, in spate sau pe umeri.

Situatii:

A. transportarea unui ranit in brate,

B. transportarea accidentatului pe umeri,

C. transportul accidentatului cu ajutorul unui baston,

D. transportul accidentatului cu ajutorul benzii de panza,

E. transportarea ranitilor pe “scaun” format din 4 maini,

F. targa improvizata din saci de panza.



Cand exista mai multe persoane, transportarea accidentatului se poate efectua de catre doua persoane pe brate, pe un “scaun” format din trei sau patru maini sau cu ajutorul unui baston, al unei chingi sau benzi de panza.

Transportarea accidentatilor pe distante scurte se poate efectua cel mai bine cu targa sanitara, daca o avem la indemana sau cu ajutorul unor targi improvizate din saci de panza, franghii, paturi sau chiar mantale.

Transportul accidentatului cu targa se efectueaza, de regula, de catre doi brancardieri.



Niciun comentariu: