duminică, 20 noiembrie 2016

Primul ajutor in caz de insolatie



Insolatia

Insolatia este o urgenta medicala. Chiar si cu tratamentul efectuat de urgenta, ea poate pune viata in pericol sau se poate solda cu complicatii serioase , pe termen lung. Dupa ce se apeleaza la 112 sau alte servicii medicale de urgenta, se pot efectua cateva masuri de prim ajutor.Insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura. De obicei apare cand temperatura ambientala este foarte ridicata, se transpira foarte mult si nu se beau suficiente lichide. Deasemenea expunerea cu capul descoperit la actiunea razelor de soare duce in cele mai multe cazuri la insolatie.

Simptomele insolatiei pot varia de la persoana la persoana, insa cele mai frecvente sunt:
Migrena
Ameteala
Slabiciune
Dificultate in respiratie
Frisoane
Greata
Gura uscata
Sete puternica
Temperatura corpului foarte ridicata (de pana la 40.5 grade Celsius)
Halucinatii
Ritm cardiac accelerat

In stadiul incipient, insolatia se manifesta prin deshidratare si printr-o usoara stare de oboseala si de slabiciune generala. Aceste simptome sunt deseori ignorate si expunerea la soare este continuata, ceea ce complica insolatia cu dureri de cap, ameteli, fotofobie (sensbilitate la lumina), tulburari de vedere, febra, frisoane si varsaturi.
Masurile de prim ajutor au ca scop scaderea edemului celebral, restul manifestarilor disparand de la sine. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie sa il facem este scoaterea victimei de sub actiunea razelor solare. Orice masura de prim-ajutor este ineficienta daca victima nu sta la un loc umbros si racoros.

Masuri de prim ajutor:
Mutarea persoanei afectate intr-o incapere sau la umbra, departe de razele soarelui;
Se indeparteaza hainele si se stropeste cu apa rece sau daca exista conditii se poate infasura un cearceaf umed;
Se aplica pachete cu gheata sau comprese cu apa rece pe gat, abdomen si la subsori;
Se aseaza persoana afectata in pozitia culcat cu picioarele usor ridicate;
Nu trebuie sa i se administreze nici un medicament pentru scaderea febrei, deoarece ii va face mai mult rau;
Nu se foloseste alcoolul pentru frectii pe corp si incheieturi;
Pentru restabilirea dupa o asemenea tulburare datorata caldurii excesive, trebuie sa se consume mari cantitati de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazare si fasole boabe.


Asa nu!
Unei persoane care si-a pierdut cunostinta ca urmare a insolatiei nu trebuie sa i se administreze medicamente sau apa deschizandu-i fortat gura, pentru ca ea nu poate inghite nimic si se poate asfixia. Solutii precum otetul pus la nas sau palmele sunt ineficiente si contraindicate de medici.



Niciun comentariu: