duminică, 20 noiembrie 2016

Primul ajutor in caz de degeraturi


Actiunea  frigului se manifesta atat prin tulburari locale (degeratura)cu tulburari ale troficitatii si circulatiei sanguine locale si aparitia unor necroze cat si prin tulburari generale cu deprimarea functiilor vitale (respiratie si circulatie) si ale vietii de relatie pana la aparitia mortii (inghetul si refrigeratia sau hipotermia). Frigul actioneaza asupra organismului in primul rand asupra selor, afectand initial functia, apoi structura si troficitatea lor. Sunt afectati apoi nervii si in final toate tesuturile ca urmare a tulburarilor neuro sculare. Mai afectale sunt regiunile slab scularizatc si bogat inerte (maini, nas, urechi).

DEGERATURA
Dupa profunzimea leziunilor, acestea pot fi de patru grade. in degeraUirile de grad 1, denumite si degeraturi edematoase, pielea se albeste si capata o coloratie rosu-violacee, insotita de usturimi, hiperestezii, parestezii. Edemul persista cate saptamani, dupa care tegumentele incep sa se descuameze.In degeraturile de gradul II, denumite si degeraturi flictenulare sau buloase, pe langa semnele de la degeraturile de gradul I, mai apar flictene sanghinolente pe un fond eritematos, la aproximativ 10-l2 ore dupa dezghetare. Sensibilitatea tactila, termica si dureroasa este abolita.In degeratura de gradul Iii, apare necroza tegumentara cu afectarea straturilor profunde. Uneori leziunea i-a aspectul unei gangrene umede. Dupa detasarea placardului de necroza, ramane o ulceratie atona care se vindeca prin granulare dupa 2-3 luni de evolutie.In degeratura do gradul IV apare un aspect de mumificare a tegumentului datorita gangrenei uscate care intereseaza si osul. Dupa 2-3 saptamani de evolutie apare o separatie neta intre zona vie si cea necrotizata. Deseori in degeraturile de gradul III si IV apar infectiile supraadaugale cu germeni anaerobi (telanosul si gangrena ga/oasa) (.22).
Primul ajutor se realizeaza prin scoaterea victimei din mediul cu temperatura scazuta si transportarea ei intr-o camera incalzita. Zonele afectate se vor acoperii cu materiale calduroase. Se mai pot administra bauturi calde, alcool in cantitate mica 50-l00 ml, alimente calde in cantitate moderata. incalzirea zonelor afectate se poate realiza prin introducerea acesteia intr-o baie a carei temperatura creste progresiv de la 27gradeC la 36grade C in decurs de 1-2 ore. Durerile se vor combate cu antialgice (Algocalmin, Piafen), sedative (Valcriana, Bromuri), hipnotice (Fcnobarbital, Ciclobarbital, Nitrazepam). Leziunea se spala cu apa si sapun apoi se dezinfecta in abundenta cu alcool medical, cu aplicarea ulterioara de pansamente aseptice sau cu diferite antibiotice. Victima se interna de urgenta la spital.

ERITEMUL PERNIO
Este o forma discreta de degeraturi care apare in special la sexul feminin. Este caracterizata prin aparitia unor tegumente cianotice insotite de prurit , arsuri si uneori de noduli care se ulcereaza. Evolutia este bilaterala simetrica. Tratamentul se realizeaza prin administrare de sodilatatoare (Acid nicotinic, Complamiu, Ravicol, Vitamina PP) sau alte sodilatatoare periferice.In cazul degeraturilor de gradul III si IV, amputatiile de membru se vor realiza numai dupa delimitarea definiti a zonelor de necroza si gangrena.



Gradul degeraturii

Niciun comentariu: