joi, 27 septembrie 2018

Intepaturile de insecte si paianjeni


Intepaturile de insecte si paianjeni
Se manifesta local prin aparitia unor zone pruriginoase, eritematoase si edematiate, mai mult sau mai putin dureroase. Aceste reactii sunt normale si au o durata variata, de la cateva ore la cateva zile. Adesea, singurul tratament care trebuie aplicat este cel local, ce poate fi administrat si la domiciliu, nefiind necesara internarea. Exista si oameni care au reactii mai intense la intepaturile de acest tip, organismul lor fiind mai sensibil. Cei mai afectati sunt copii, adultii suportand mai bine o astfel de agresiune.



Recomandari in cazul intepaturilor de paianjeni, albine si alte insecte:

- Indepartati-va de zona in care ati fost intepat. Albinele pot alerta si alte albine si astfel, exista posibilitatea ca si mai multe insecte sa devina agresive si sa apara la “locul faptei”;
- Incercati sa va mentineti calmul si sa nu intrati in panica. Stresul va declansa o reactie sistemica prin eliberarea de hormoni ce vor creste frecventa cardica si vor stimula circulatia sangelui, ceea ce va favoriza raspandirea generala a veninului in torentul sangvin;
- In cazul in care ati fost intepat de o albina sau de o alta insecta al carei ac (sau orice alta parte a corpului) este inca in contact cu tegumentul, indepartati acel fragment cat mai repede posibil. Orice intarziere poate creste cantitatea de venin care vine in contact cu organismul. Se pare ca peste 90% din veninul unei insecte este injectat in corp in mai putin de 20 de secunde. Nu incercati sa scoateti veninul din ac si nici un alt gest similar, deoarece eficienta acestuia nu a fost demonstrata. Cel mai sigur este sa scoateti (prin pensare, ciupire, abraziune) acul din tegument;
- Daca ati fost intepat in membrul inferior (coapsa, gamba sau picior) sau in cel superior (brat antebrat, mana), tineti membrul respectiv coborat, astfel incat sa nu stimulati circulatia de intoarcere si sa nu imprastiati si mai mult veninul prin corp. La cateva ore dupa ce s-a stabilit ca nu mai exista pericole de raspandire a veninului, pacientul poate sa ridice membrul si sa il tina in pozitie ridicata pentru mai mult timp, astfel incat sa favorizeze resorbtia edemelor (in cazul in care acestea au aparut);
- In cazul in care suspectati ca pe tegument au ramas orice fel de resturi contaminate din insecta agresoare, puteti lipi pe suprafata pielii (care a venit in contact cu insecta) o banda de celofan pe care ulterior o veti indeparta. Astfel, resturile se vor lipi de aceasta si vor fi eliminate.



Muscatura de paianjen

Adapost de supravietuire * Fixati capetele parului pe reazeme.




Adapost de supravietuire
*Pasul 3-Fixati capetele parului pe reazeme sau copacii alesi.

Fixati capetele parului pe reazemele alese sau copacii alesi.Daca folositi un reazem din lemn fixati-l in pamant la cativa centimetri adancime

Ghe Nica

marți, 25 septembrie 2018

Adapost de supravietuire * Pasul 2-Cauta un par care sa asigure coloana de sprijin a adapostului



Adapost de supravietuire
Pasul 2- Cauta un par care sa asigure coloana de sprijin a adapostului

Gasiti un par lung,drept care sa aiba minim 2,5m si o grosime de 3-6 inch (7,62-15,24cm)
Coaja de pe par este bine sa ramana deoarece evita alunecarea.Parul va reprezenta coloana adapostului,pe care se va sprijini restul cadrului

Ghe Nica

duminică, 23 septembrie 2018

Adapost de supravietuire * Pasul 1-Cauta locul de construire a adapostului



Adapost de supravietuire
Pasul 1: Cauta locul de construire a adapostului

Găsiți o zonă decentă cu copaci; formând o formă "V" nu mai inalti de 183cm sau 244cm Rețineți că probabil veți face unele compromisuri din cauza constrângerilor de timp. Sau, dacă vă aflați într-o zonă de conifere cu copaci care nu vă folosesc, în mod obișnuit trunchiurile, va trebui să fixați un picior în formă de "Y" în pământ pentru a simula un copac cu un trunchi divizat.

vineri, 21 septembrie 2018

Adapost de supravietuire




Adapost de supravietuire                                                                                                     
*Generalitati                                                                                                                            

Cum se construiește un adăpost de supraviețuire Există multe tipuri de adăposturi de supraviețuire, dar acesta este cel mai simplu și mai eficient adăpost pentru cele mai multe zone împădurite; în special conifere. Rețineți că multe medii nu vă pot furniza resursele necesare pentru a construi acest adăpost și că, în timp ce acest adăpost practic și ușor se aplică în multe zone din Statele Unite (și aproape oriunde altundeva cu copaci), nici un adăpost nu este sfârșitul , să fie tot adăpost. * În orice caz, vom construi adăpostul, pentru adaptabilitatea și abilitatea de a fi construite rapid într-o situație de urgență; fără a compromite eficiența.                                                                                                 
Ghe Nica

miercuri, 18 iulie 2018

Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?-Partea a-II-a


Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?                                                              Partea a -II-a

Cum calculezi distanta pana la fulger?

Calculeaza intervalul scurs de la descarcarea electrica sau fulgerul pe care-l vezi pe cer, pana la raspunsul sonor (tunet). Cei mai tehnologici, pot folosi un cronometru.
Pentru a afla distanta aproximativa pana la fulger si, implicit, pana la furtuna pe munte, imparte numarul de secunde obtinut la 3.
De exemplu, daca ai numarat 9 secunde, dupa diviziunea cu 3, vei obtine 3. Inseamna ca punctul de contact se afla la circa 3 kilometri de tine.
Dar de ce sa imparti la 3?
Pentru a nu face calcule foarte complicate, foloseste-te de faptul ca sunetul parcurge prin aer 1 km in circa 3 secunde. Daca vrei mai multa precizie, considera viteza medie a sunetului egala cu 330 m / s. Apoi inmulteste constanta cu numarul de secunde contorizate.
Simplu, nu-i asa?

Cum stii daca o furtuna se apropie sau nu?

Repeta calculele anterioare dupa o noua descarcare electrica si retine rezultatele succesive. Compara numarul de secunde numarat (distantele) si vei deduce cu o buna aproximatie daca pericolul se apropie, stationeaza sau se indeparteaza.

Recomandari

Cand iti dai seamna ca tunetul urmeaza la mai putin de 3 secunde dupa fulger si ca furtuna se apropie, cel mai bun lucru de facut este sa cauti repede un refugiu sigur. Apoi asteapta ca celula sa treaca si indeparteaza-te si tu.
Sa te prinda furtuna pe munte este o experienta nu tocmai placuta si de-a dreptulpericuloasa. Chiar daca nu toate ”indiciile” reprezinta o certitudine pentru apropierea sa iminenta, nu le subestima si nu le ignora.

marți, 17 iulie 2018

Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?


Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?
*Partea a-I-a                                                  

1. Dimineti cu cer innorat

Daca de la primele ore ale diminetii, pe cer isi fac aparitii mici palcuri de nori, acestia pot semnala o posibila instabilitate atmosferica in urmatoarele ore. La munte, furtunile se dezlantuie mai frecvent dupa-amiaza, fiind mai rare in prima parte a zilei.
Cerul innorat nu anunta neaparat fenomene meteo de asemenea anvergura. Insa cand norii isi schimba aspectul si ”cresc” in plan vertical, se pot transforma in cumulus. Acestia apar ca niste mici ”gramezi” albicioase de consistenta pufoasa si baza plata (forma de turn, de conopida).


2. Nori cumulonimbus

Norii cumulus sunt ”precursorii” categoriei cumulonimbus, tipici de furtuna. Se formeaza in special in jurul amiezii si ii recunosti datorita:
Dezvoltarii verticale – Cu baza la 1.000-2.000 m de pamant, extremitatea superioara poate depasi altitudinea de 10.000 m;
Aspectului – In faza de ”maturatie”, se formeaza niste protuberante cu marginile bine conturate. Ca forma, se aseamana cu vata de zahar.

3. Umezeala si zapuseala

Un alt indicator de furtuna pe munte este atmosfera sufocanta, mai ales in vai, insotita de scaderea brusca a presiunii atmosferice, un parametru ce variaza in functie de:
Altitudine – Scade pe masura ce creste altitudinea;
Temperatura aerului – Creste odata cu scaderea temperaturii;
Umiditate – Scade pe masura ce aerul devine mai umed.
Ca punct de referinta in calcularea presiunii atmosferice se ia valoarea standard de 760 mm coloana de mercur. Aceasta corespunde cu masurarea la nivelul marii, la latitutindea de 45° si temperatura de 0 °C.

4. Tunete si fulgere

Ploaia si vantul nu reprezinta pericole extraordinare decat daca sunt insotite defulgere. Iar odata declansat ”iadul”, oricat de mult curaj ai, iti va fi imposibil sa eviti descarcarile electrice care lovesc suprafata terestra.
Cele mai periculoase sunt fulgerele care ating pamantul. Din fericire, acestea ocupa doar o mica parte din totalul celor care acompaniaza evenimentul atmosferic. In functie de distanta pana le ele, iti poti da seama cat de aproape este celula de vreme rea.

5. Alte semnale de alarma

Observa natura din jurul tau, incepand de la necunvantatoare!

a. Comportamentul animalelor

Inainte ca furtuna sa se dezlantuie, animalele tind sa fie mai agitate, pasarile croncane si au un zbor mai energic.

b. Rafelele de vant

De asemenea, rafalele puternice de vant pot reprezenta un posibil avertisment de furtuna pe munte la orizont.

c. Mirosul plantelor

Inchide ochii si incearca sa percepi mirosul vegetatiei. Inainte de aversele de ploaie, plantele emana un miros mai intens.

                                                  -VA URMA-

Sursa:https://www.proalpin.ro/blog/furtuna-pe-munte-semnale/


marți, 13 martie 2018

Aveti grija la alte animale periculoase


Scapa de animalele periculoase
*Aveți grijă la alte animale periculoase.
*Episodul nr.13
*Foto: Creative Commons                                                  
 Feriți-vă de furnici și de stupii de albine . Evitați înotul în zonele cu aligatori . Aflați ce să faceți dacă un elefant vă ataca  în pădure. Starea vigilentă și pregătirea vă va menține în siguranță în majoritatea întâlnirilor cu animalele  salbatice din padure.

                            Ghe.NICA

sâmbătă, 10 martie 2018

Ramai pe poteca cand faci drumetie


Scapa de animalele periculoase
*Ramai pe poteca 
*Episodul nr.12
*Foto:Creative Commons

Ramaneti pe traseu cand faci drumetie.Mergeti pe marcajele traseului pentru a nu va rataci. De obicei animalele salbatice nu stau pe poteci datorita deplasarilor drumetilor.

                                          Ghe.NICA

miercuri, 7 martie 2018

Pastrati mancarea departe de animalele salbatice


Scapa de animalele periculoase
*Pastrati mancarea departe de animalele salbatice
*Episodul nr. 11
*Foto : Creative Commons

Nu hraniti  niciodata animalele salbatice.Nu aruncati resturile de alimente in padure deoarece puteti atrace animalele salbatice. Daca mancati cand faceti  drumetii sau camping ,impachetati resturile alimentare  si gunoiul si-l luati cu d-voastra.De asemenea puteti pune resturile de alimente intr-o punga  si puteti lega punga intr-un copac inalt..

                         Ghe. NICA

joi, 1 martie 2018

Nu deranja puii animalului salbatic


Scapa de animalele periculoase
*Nu deranja puii animalului salbatic
*Episodul nr.10
*Foto:Creative Commons


Nu va apropiati niciodata de un animal salbatic chiar daca pare a fi singur. Mama puiului este in apropiere.Animalele salbatice sunt mai predispuse sa atace daca va percep ca o amenintare la adresa puilor.Daca va ingrijoreaza un pui de animal salbatic ,parasiti zona si contactati un padurar sau un functionar local.

                                     Ghe.NICA

marți, 27 februarie 2018

Ramai calm daca un animal salbatic te observa


Scapa de animalele periculoase
*Ramai calm daca un animal salbatic te observa.
*Episodul nr.9
*Foto:Creative Commons


Nu tipati si nu faceti zgomot daca observati un animal salbatic.Evitati sa fugiti,deoarece declansati instinctul de pradator al animalului si s-ar  putea sa va urmareasca.
Indepartati-va de animalul salbatic,pana nu-l mai vedeti.

                       Ghe.NICA

joi, 22 februarie 2018

Stati departe de animalele salbatice


Scapa de animalele periculoase
*Stati departe de animalele salbatice
*Episodul nr.8
*Foto:Creative Commons

Stati la distanta daca vedeti un animal salbatic .Nu atingeti niciodata animalele salbatice  si nu incercati sa le hraniti.Daca intalniti un animal salbatic stati la o distanta de siguranta ,daca doriti sa-l vedeti in mediul sau natural. Celor mai multe dintre animale le este frica de om  si nu vor ataca numai atunci cand sunt provocate

                    Ghe. NICA

duminică, 18 februarie 2018

Fi atent la potecile facute de animale


*Scapa de animalele periculoase
*Fi atent la cararile facute de animale
*Episodul nr. 7
*Foto: Creative Commons

Daca vedeti poteci facute de animale ,fiti in alerta  pentru simplul fapt ca acestea sunt in apropiere.Daca potecile se indreapta in aceeasi directie in care mergeti ,
schimbati directia de mers  sau intoarceti-va.

                             Ghe.NICA

vineri, 16 februarie 2018

Fi atent la ce se intampla in jurul tau


Scapa de animalele periculoase
*Fi atent la ce se intampla in jurul tau
*Episodul nr.6
*Foto:Creative Commons

Nu purtati casti audio si nu va uitati la ecranul telefonului  atunci cand va plimbati prin padure.Tineti capul sus  si acordati atentie la ceea ce se intampla in jurul  vostru.
Poti speria mai usor un animal daca-l vezi de la distanta.

                 Ghe.NICA

miercuri, 14 februarie 2018

Solicita grabnic ajutor



Scapa de sarpe
*Solicita grabnic ajutor.
*Episodul nr.5
*Foto:Creative Commons

Solicitati ajutor daca sunteti muscat de sarpe.Apelati serviciul de urgenta ,daca aveti apel  si spuneti unde sunteti..Incercati sa ajungeti  cat mai repede la un spital.Priveste cat mai atent sarpele,pentru a putea sa-l descrii, medicului,este foarte important atunci cand vei face serul antiviperin.

                           Ghe NICA

marți, 13 februarie 2018

Tineti zona muscata sub nivelul inimii


Scapa de sarpe
*Zona muscata sub nivelul inimii
*Episodul nr 4
*Foto:Creative Commons

Țineți zona mușcata sub nivelul inimii, dacă este posibil. Dacă ați fost mușcat pe braț sau pe picior, nu le ridicați deasupra inimii.

                     Ghe.NICA

luni, 12 februarie 2018

Nu incercati sa sugeti veninul


Scapa de sarpe
*Nu incercati sa sugeti veninul
*Episodul nr.3
*Foto: Creative Commons

Daca sunteti muscat de sarpe nu sugeti veninul, deoarece este foarte periculos. Concentrati-va pe cautarea ajutorului

                            Ghe. NICA

duminică, 11 februarie 2018

Indepartati rapid sarpele


Scapa de sarpe
*Indepartati rapid sarpele
*Episodul nr.2
*Foto:Creative Commons

Nu incercati sa treceti peste sarpe sau sa-l mutati din calea voastra.Sarpele poate sari la o distanta egala cu jumatate din lungimea corpului sau,asa ca asigurati-va ca nu va poate ajunge,inainte de a incerca sa-l deplasati.,cu un bat lung.

                            Ghe NICA

sâmbătă, 10 februarie 2018

Ai grija unde calci


Scapa de sarpe
*Ai grija unde calci
*Episodul nr.1
*Foto:Creative Commons

Aveti grija unde puneti mainile si picioarele. Urmariti poteca pe care mergeti. Uita-te la ramurile din copac si trunchi  inainte de a te prinde de ele.Daca vedeti un sarpe fiti foarte precaut si opriti-va imediat. Se presupune ca orice sarpe intalnit in salbaticie este veninos.

                    Ghe.NICA

joi, 8 februarie 2018

Lupta-te daca animalul te ataca


Scapa de lup si pisica salbatica
*Lupta-te daca animalul te ataca 
*Episodul 6
*Foto:Creative Commons

Incercati sa ramaneti in picioare ,deoarece lupul si pisica salbatica vor incerca sa atace gatul si capul.Utilizati toate instrumentele disponibile pentru a lovi animalul in cap (pietre,bate etc) Daca nu aveti cu ce lupta ,folositi pumnii.Continuati sa bateti animalul oricat de greu ar fi,pana cand acesta fuge.

           Ghe.NICA

miercuri, 7 februarie 2018

Arunca obiecte in directia animalului


Scapa de lup sau pisica salbatica
*Arunca obiecte in directia animalului
*Episodul 5
Foto: Creative Commons

Aruncati lucrurile in directia animalului.Faceti acest lucru numai daca puteti ajunge  la stanci,ramuri  fara a fi nevoie sa va inclinati ,sa va aplecati sau sa va intoarceti.Animalul nu trebuie sa fie o tinta.Incercati doar sa-l speriati aruncand lucrurile in directia lui. Daca animalul se apropie aruncati lucrurile direct in el.

                Ghe. NICA

miercuri, 31 ianuarie 2018

Nu te apleca


Scapa de lup sau pisica salbatica
*Nu te apleca
*Episodul 4
Foto:Creative Commons

Nu va aplecati  si nu va rasuciti pentru a lua ceva de jos . Aceasta pozitie va face mai mic si mai slab ,activand instinctul de pradator al lupului si a pisicii salbatice.Mentineti o pozitie verticala ,astfel incat animalul sa stie ca sunteti om .

 Ghe NICA

Notiuni de supravietuire iarna

Notiuni elementare de supravietuire iarna
* Realizat de Dan Pavaloiu
* TVR Cluj Napoca

Supravietuirea pe munte

Notiuni de supravietuire pe munte
*Realizat de Dan Pavaloiu
*TVR Cluj Napoca

luni, 29 ianuarie 2018

Ramai calm si intoarce-te incet


Scapa de lup sau pisica salbatica
*Ramai calm
*Episodul 3
*Foto:Creative Commons

Ramai calm si intoarce-te incet.Nu va intoarceti brusc,nu alergati, deoarece declansati in animal  instinctul de pradator. Mentineti contactul vizual cu animalul pe masura ce va intoarceti

Ghe NICA

Vorbiti cu voce ferma


Scapa de lup si pisica salbatica
*Vorbiti cu voce ferma
*Episodul 2
*Foto:Creative Commons

Nu tipati  si nu faceti zgomote  daca va intalniti cu lupul sau pisica salbatica.Vorbind cu voce joasa dar ferma ,vei arata animalului ca esti om si nu prada

              Ghe NICA

sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Impresioneaza pisica salbatica sau lupul


Salveazate de lup si pisica salbatica
*Impresioneaza pisica salbatica sau lupul
*Episodul 1
*Foto: Creative Commons

Fa-te mai mare pentru a intimida pisica salbatica  sau lupul . Dă-ți brațele peste cap. Desfaceți jacheta și deschideți-o astfel încât să pareti mai mare. 

Ghe NICA

Fugi de atacul ursului negru


Scapa de urs-6
*Fugi de atacul ursului negru
*Episodul 7
Foto : Creative Commons(Licenta libera)

Nu fa pe mortul daca esti atacat de un urs negru.Incearca sa te adapostesti in masina  sau intr-o cladire din apropiere.Daca nu puteti scapa  loviti ursul in fata in mod repetat cu obiectele din apropiere.

Ghe Nica

vineri, 26 ianuarie 2018

Fa pe mortul la atacul ursului


Scapa de urs-5
*Fa pe mortul la atacul ursului
*Episodul 6

*Foto: Creative Commons (Licenta libera )

Daca esti atacat de un urs brun fa pe mortul..Culcate pe burta la pamant.Asezati-va mainile impreunate in spatele gatului.Strangeti picioarele pentru ca astfel ursului ii vine mai greu sa va loveasca.Asteptati ca ursul sa-si piarda interesul si sa plece.Daca ursul nu se opreste din atac,incearca sa ajungi langa o bata si loveste-l in nas,zona sensibila.

                            Bushcraft NICA

Nu te apropia de ursoaica cu pui


Scapa de urs-4
*Nu te apropia de ursoaica cu pui
*Episodul 5
*Foto:Creative Commons

Niciodata sa nu te apropii de o ursoaica cu pui. Ursoaicele sunt extrem de devotate puilor. Atunci cand are pui este predispusa sa atace oamenii,considerand omul ca un pericol.

                  Bushcraft NICA

joi, 25 ianuarie 2018

Ocoliti ursul


Scapa de urs-3
*Ocoliti ursul
*Episodul 4

Treceti de urs incet  cat mai departe prin partea laterala. Priviti in permanenta ursul..Mergand lateral nu va opriti, Nu fugiti .Ursii pot alerga mai repede dacat oamenii si le place sa-si alerge prada.Daca ursul incepe sa va urmeze nu mai miscati.

Ghe NICA

Nu provocati ursul


Scapa de urs-2
Nu provocati ursul
*Episodul 3

Lasa ursul sa inteleaga ca esti om si nu prada .Nu-i  activa instinctele.Vorbiti cu voce scazuta si calma,rasuciti bratele.Nu tipati ,nu faceti zgomot,pentru ca astfel  veti agita ursul

Ghe NICA


                                                            

miercuri, 24 ianuarie 2018

Scapa de urs-1


Scapa de urs-1
*Uitate la culoarea blanii ursului
*Episodul 2

Este important sa determinati  cu ce fel de urs aveti de -a face .Modul in care actionati la intalnirea cu un urs negru  va fi diferit  de cel in care va intalniti cu un urs brun.
Daca ursul are blana neagra este un urs negru.In general ursii negri  sunt mai mici decat ursii bruni. Daca ursul are blana bruna inseamna ca este urs brun.Ursii bruni au o cocoasa pronuntata intre umeri. Cand au pui ursoaicele sunt foarte violente.

Ghe NICA

marți, 23 ianuarie 2018

Cum sa scapi de animalele periculoase din padure


Cum sa scapi de animale periculoase din padure
*Bushcraft NICA
*Episodul 1-Generalitati

Observarea animalelor în sălbăticie poate fi o experiență extraordinară, dar o întâlnire cu un animal sălbatic poate deveni rapid periculoasă. Multe animale sălbatice din pădure vor ataca oamenii dacă vor fi provocate. Cea mai bună modalitate de a evita un atac este să-i lăsați în pace. Cu toate acestea, dacă vă aflați într-o situație periculoasă, există unele tactici pe care le puteți folosi pentru a scăpa și pentru a ajunge cu siguranță.acasa.Tacticile le veti gasi sub forma de foiletin pe acest site.

luni, 22 ianuarie 2018

Nu cedati niciodata



Supravietuirea pe o insula pustie
*Nu cedati niciodata
*Pasul nr.13

 Un act disperat poate fi letal. Puterea ta(willpower ) este de ceea ce ai nevoie pentru a supravietui  fara hrana timp de cateva saptamani. Fara vointa de a trai nu veti izbandi.Incearca sa-ti imaginezi  frumusetea vietii langa cei dragi. Daca renunti la lupta va veni sfarsitul.

                                                    Bushcraft NICA
                                   dantesgeorge@windowslive.com

Contactati barcile care trec pe langa insula



Supravietuirea pe o insula pustie
*Contactati barcile care trec pe langa insula
*Pasul nr.12

Construiti forme mari  cu aspect nenatural  si culori stralucitoare,pentru a putea fi vazute de departe.Utilizati o statie radio daca aveti posibilitatea pentru a contacta eventualii  salvatori. Utilizati oglinzi de salvare,faceti foc de semnalizare,utilizati lanterna pe timpul noptii  si emiteti S O S in codul Morse.Folositi orice modalitate pentru a atrage atentia.

                                                 Bushcraft NICA
                                  dantesgeorge@windowslive.com

duminică, 21 ianuarie 2018

Semnalizeaza dupa ajutor


Supravietuirea pe o insula pustie
*Semnalizeaza dupa ajutor
*Pasul nr.11

Poti semnaliza pentru ajutor  ,aranjand pietre int-un loc vizibil.In romanul lui William Golding  „ Pincher  Martin ” ,omul inselat a construit  de fapt o figura din roci ,care putea fi vazuta prin trecerea navelor..Recunoasterea semnalelor de primejdie ,se bazeaza pe grupuri de 3 semnale(6 in Marea Britanie) .Un semnal de primejdie consta in : 3 focuri sau 3 mormane de pietre plasate intr-un triunghi , pot fi si 3 fluieraturi sau 3 fascicule  de lumina  aprinse succesiv ,urmata de o pauza de un minut ,se repeta semnalul pana primesti un raspuns.Trei flash-uri reprezinta raspunsul.Daca aveti vedere asupra barcilor care circula pe mare  incercati sa faceti un X mare rosu.

                                                 Bushcraft NICA
                                 dantesgeorge@windowslive.com

joi, 18 ianuarie 2018

Deplasarea spre civilizatie si determinarea apusului cu ajutorul palmei


Deplasarea pe teren dupa azimutul magnetic  cu ajutorul busolei
Foto: Creative Commons

*Azimutul magnetic 
 *Determinarea aproximativa a momentului  apusului  de soare cu ajutorul palmei

*Azimutul magnetic

Azimutul magnetic (Am) – unghiul orizontal măsurat de la direcţia de nord a meridianului magnetic după mersul acelor de ceasornic până la direcţia spre reper. Azimutul se măsoară în grade de la 0º până la 360º. 

Determinarea azimutului magnetic este o operaţie curentă, care se face pentru aprecierea direcţiei spre obiectele (reperele) din teren şi pentru deplasarea în teren. Azimutul să determină cu ajutorul busolei. 
Pentru determinarea azimutului unei direcţii cu busola se procedează astfel: 
*Supravietuitorul se îndreaptă cu faţa spre obiectivul (detaliul) căruia urmează să-i determine azimutul; 
*Se deblochează acul magnetic, lăsîndu-1 să oscileze, se întoarce busola în plan orizontal în aşa fel ca vârful acului magnetic să coincidă cu gradaţia zero de pe cadran; 
*Se menţine acul magnetic în poziţia iniţială, se roteşte capacul busolei până când cătarea, ţelul şi obiectivul vizat se găsesc în acelaşi plan vertical; 
         * Se citeşte pe cadran valoarea gradaţiei din dreptul indicelui, care este chiar azimutul direcţiei spre obiectul considerat. 



 Determinarea  azimutul magnetic cu busola
                                   

 *Determinarea aproximativa a momentului  apusului  de soare cu ajutorul palme

Apusul este momentul serii (sau al după-amiezii foarte tărzii) al dispariției marginii discului soarelui dedesuptul orizontului, la vest, ca urmare a rotației Pământului. Apusul nu trebuie confundat cu momentul serii târzii, ulterior apusului, care se numește crepuscul, în decursul căreia lumina de pe cer începe să dispară.
Întrucât refracția luminii face ca discul soarelui să fie vizibil înaintea prezenței sale efective la orizont, din punct de vedere optic atât răsăritul cât și apusul sunt iluzii optice. Iluziile optice ale soarelui sunt foarte similare cu cele generată de lună.

Determinarea cu ajutorul palmei a apusului
Bushcraft NICA                                                                                            dantesgeorge@windowslive.com

Inmormantati tovarasii morti



Supravietuirea pe o insula pustie
*Înmormântați tovarășii morți. 
*Pasul nr.10                                                                                                          

Dacă cineva din grup moare, îngropați-l și țineți o înmormântare. Acest lucru duce la o anumită stare de spirit și dă respectul necesar mortilor în timp ce înlătură și o posibilă sursă de boală.

                                                            Bushcraft NICA
                                          dantesgeorge@windowslive.com

miercuri, 17 ianuarie 2018

Actionati ca un grup



Supravietuirea pe o insula pustie
*Actionati ca un grup.
*Passo 9

Actionati asupra tuturor ideilor aprobate impreuna  ca grup. Toata lumea trebuie sa colaboreze si sa se asigure ca nevoile sunt indeplinite . Toate resursele sunt folosite.

                                               Bushcraft NICA
                                   dantesgeorge@windowslive.com

marți, 16 ianuarie 2018

Indepartati animalele periculoase



Supravietuirea pe o insula pustie
*Indepartati animalele periculoase
*Pasul nr.8

Daca stiti ca exista animale periculoase in apropiere,utilizati un foc pentru a le tine la departare..Daca aveti un stingator de incendiu  il puteti folosi pentru a indeparta animalele in caz de urgenta.Capcanele si  semnalele de avertizare (cum ar fi crengile pentru foc ) pot fi folosite pentru a impiedica animalele sa patrunda in zona sau sa va avertizeze asupra prezentei lor.

                                                      Bushcraft NICA
                                    dantesgeorge@windowslive.com

luni, 15 ianuarie 2018

Aprinde un foc



Supravietuirea pe o insula pustie
*Aprinde un foc
*Pasul nr.7

Pe o insula pustie ,focul are o serie de utilizari.Cel putin acesta mareste moralul.Focul poate fi folosit pentru a distila apa ,pentru a gati.Noaptea va ofera lumina.Focul va protejeaza impotriva salbaticiunilor.Salvatorii va pot gasi daca vad focul.Daca nu puteti aprinde un foc din prima incercare nu va necajiti ,continuati sa incercati.Pana la urma veti izbandi

                                                             Bushcraft NICA
                                               dantesgeorge@windowslive.com

duminică, 14 ianuarie 2018

Evaluati resursele




Supravietuirea pe o insula pustie
*Evaluati resursele
*Pasul nr.6

Pe o insula pustie aveti tot timpul  din lume sa evaluati resursele. Ati gasit o sursa de apa dulce? Aveti un radio cu raza lunga de actiune,un telefon prin satelit sau orice alt mijloc de comunicare ? Incercati sa gasiti alte persoane care ar putea sa locuiasca pe insula .Amintiti-va ca oamenii reprezinta de fapt cea mai mare resursa.

                                                        Bushcraft NICA
                                               dantesgeorge@windowslive.com

sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Gasiti hrana



Supravietuirea pe o insula pustie
*Gasiti hrana.
*Pasul nr.5

Oceanul este plin de viata .Incercati sa construiti un perete mic in forma de V  ,facut din pietre la reflux, cu varful V-ului indreptat  spre mare.Pe timpul flux-ului  pestii vor inota in ea si vor fi prinsi.Exista o multime de radacini si fructe de padure pe care le puteti lua in considerare, insa mare grija ca sunt si plante otravitoare.Nu mancati numai daca sunteti sigur ca sunt comestibile..Pe o insula pustie o sursa sigura de hrana sunt bug-urile (gandac) , o sursa excelenta de proteine. Poti sa-ti faci un carlig improvizat si sa pescuiesti in ocean cu gandaci,trebuie doar rabdare. Oricum pana vei fi salvat ,nu ai altceva mai bun de facut.

                                                                              Bushcraft NICA
                                                                 dantesgeorge@windoeslive.com

vineri, 12 ianuarie 2018

Creati un adapost



Supravietuirea pe o insula pustie
*Creati un adapost
*Pasul nr 4

Veti avea nevoie de un adapost ca protectie impotriva intemperiilor  si a pradatorilor. Cea mai buna optiune de obicei este un adapost natural (pestera,grota,scorbura ) Dupa ce ai gasit un adapost natural,urmeaza sa-ti construiesti  un adapost mai durabil. Un adapost asigura o baza de locuit. Un loc cald si umbros unde sa poti dormi.Un loc in care sa-ti depozitezi resursele. Un spatiu in care sa te simti in siguranta fata de pradatori. Construieste un adapost deasupra solului,intr-un loc ferit de vant si  in apropierea unui curs de apa.Grija ca adapostul sa nu fie in fata stihiilor(fortelor distrugatoare) sau a viiturilor.

                                                       Bushcraft NICA
                                             dantesgeorge@windowslive.com

joi, 11 ianuarie 2018

Cautati apa curata si proaspata


Supravietuirea pe o insula pustie
*Căutați apă curată și proaspătă
*Pasul nr.3
Foto:Creative Commons


Aproape toți oamenii care sunt pierduți pe mare se găsesc într-o chestiune de ore sau zile. Știința ne spune că corpul uman poate
supraviețui până la 2 săptămâni fără hrană, si doar 3-4 zile fără apă. Deci, dacă nu există o sursă naturală de apă dulce, începeți să căutați o cale de colectare a apei
de ploaie.
Orice sursă de apă este grozavă! Atâta timp cât ați găsit o sursă de apă, puteți încerca să o purificați sau să o desalinizati mai târziu.
Dacă este disponibilă apă proaspătă, încercați să fierbeți timp de 2-3 minute. Aceasta o va purifica.
Dacă aveți un dispozitiv de desalinizare, este chiar mai bine! Dacă nu, nu vă îngrijorați, există de fapt mai multe metode prin care puteți desaliniza apa.
O astfel de metodă este distilarea. Pentru a distila apa, construiti o statie solara sau una care functioneaza pe foc.
Un solar încă poate fi construit prin umplerea unui container mare, plat, cu apă sărată sau chiar urină, care poate fi reutilizată, în caz de necesitate. Plasați un recipient
mai mic în centru cu o rocă în interiorul acestuia pentru a o menține în poziție. Acoperiți-l cu o foaie subțire de plastic sau orice material similar pe care îl aveți și plasați o
piatră în centrul de deasupra ceștii. Dacă se află în lumina directă a soarelui, apa se va evapora și se va condensa pe foaia de plastic, care va rula în jos foaia și va
picura în recipientul mai mic.
Pentru o metodă care funcționează cu ajutorul  focului, creați abur și condensați aburul folosind o bucată mare de metal sau sticlă plasată în interiorul aburului. Acest lucru
va permite ca apa condensată să curgă într-un alt recipient.


                                                        Bushcraft NICA
                                       dantesgeorge@windowslive.com

miercuri, 10 ianuarie 2018




Supravietuirea pe o insula pustie
*Uitati-va daca sunteti in siguranta
*Pasul nr.2

Uită-te în jurul tău și hotărăște-te cu privire la anumite măsuri de siguranță. Începeți să vă întrebați dacă zona din jurul dvs. este în siguranță. Uitați-vă din nou și verificați dacă există animale sălbatice care se ascund în imediata vecinătate? Se pare că ar putea exista un risc de inundații? Primul pas important este stabilirea faptului dacă locul în care vă aflați este fizic în siguranță.

                                                    Bushcraft NICA
                                         dantesgeorge@windowslive.com

marți, 9 ianuarie 2018

Ramai calm



Supravietuirea pe o insula pustie
*Ramai calm 
*Pasul 1

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti  la inceput este sa ramaneti calm si sa incercati sa ganditi clar.Daca incepeti sa va panicati  ,putei pierde controlul si va puteti pierde sansele de supravietuire ..Povestea lui William  Golding  „Pincher Martin”sau Robinson Crusoe  sunt exemple excelente  care ilustreaza ca poti sa supravietuiesti pe o insula pustie. Incearca sa-ti faci un „prieten” dintr-un  obiect sau animal din apropierea ta si sa vorbesti cu el pentru a te calma. Principalele prioritati sunt :siguranta,apa,adapostul,focul si mancarea.

                                                                Bushcraft NICA
                                                   dantesgeorge@windowslive.com