duminică, 30 octombrie 2016

Indicii privind schimbarea vremii




Vremea este foarte capricioasa iar daca te prinde pe nepregatite poate avea consecinte grave iar cateodata chiar mortale. Aminteste-ti intotdeauna inainte de a pleca la drum sa studiezi buletinul meteo (desigur ca nu intotdeauna au dreptate dar macar sa-ti faci o idee).

* Un regim stabil al vantului cu schimbari regulate intre zi si noapte indica vecinatatea unei suprafete mari cu apa (lac, mare) briza sufla ziua dinspre apa spre uscat iar noaptea dinspre uscat spre apa.

* Retine ca atat timp cat bate un vant tare si uscat, vremea ramane neschimbata si cand acest vant se opreste sau isi schimba directia este posibil sa ploua.
Daca e ceata, in general e bine ca poate sa apara roua dar nu ploaie.

* Animalele sunt sensibile la schimbarile de presiune, de aceea pot fi semne prevestitoare de furtuna. Intensificarea neobisnuita a activitatii rozatoarelor prevesteste o vreme rea, iar daca tantarii si mustele inteapa insistent fara sa se fereasca sau animalele dau semne de nervozitate, furtuna se apropie.
Sa nu uitam de faptul ca si oamenii pot simti uneori modificarile de presiune, reumatismul, sciata sau persoanelor care au parul ondulat li se zbarleste parul.

* Daca fumul unui foc se ridica linistit atunci vremea va fi buna in continuare. Daca insa se zbate, isi schimba directia, flutura sau e fortat in jos dupa ce a urcat lin o anumita inaltime atunci sa stiti ca se apropie vreme rea.
In genereal cand se apropie ploaia sunetele se aud mai departe, iar mirosul vegetatiei se intareste, apare asa zisul „miros al ploii”.


Culoarea cerului poate arata gradul de umiditate atmosferica:
Verde: aer foarte umed;
Galben: aer umed;
Roz: aer uscat;
Roz inainte de rasarit: prevesteste o vreme frumoasa;
Galben-auriu: ziua va continua sa ramana frumoasa;
Rosu-purpuriu dimineata in zori: semn ca furtuna se apropie;
Roz la apus sau rosu noaptea: semn de vreme buna;
Galben-pal: vine ploaia;
Rosu-murdar-violet la apus sau rasarit: vine furtuna;
Alburiu putin incetosat, plus vant slab si soare arzator: furtuna;
Cerul gri dimineata: zi uscata;
Cerul gri seara: ploaia va veni curand;



Cele mai sigure semne pentru prevestirea vremii sunt norii. Trebuie sa stim ca cu cat norii sunt la o altitudine mai ridicata cu atat vremea va fi mai buna.

Cirocumulus (altitudine 5-8 km) – semn de vreme buna, acestia apar de regula dupa o furtuna si se imprastie lasand cerul senin.

Altocumulus (altitudine 1.5-6 km) – nori de vreme buna, apar dupa o furtuna.

Cumulonimbus (altitudine 1.5-10 km) – nori josi, de furtuna. Aduc grindina, vant puternic, tunete, fulgere.

Cumulus (max 2.5 km) – daca sunt rari si distantati aduc vreme buna, iar daca sunt mari si au multe capete pot produce deodata averse de ploaie. Daca apar deasupra marii, pe un cer fara nori indica existenta pamantului.

Cirus (altitudine 5-9 km) – apar pe vreme buna.




Cirostratus (altitudine 5-9 km) – daca un cer plin cu nori cirus se inegreste si norii devin cirostratus inseamna ca vine ploaie sau zapada.

Altostratus (altitudine 2.5-6 km) – daca se apropie vremea umeda norii se innegresc si se ingroasa, acoperind complet soarele sau luna pana ce incepe ploaia.

Nimbostratus (altitudine 1.5-5 km) – indica apropierea ploii sau zapezii ce va cadea in cateva ore (4 – 5 ore).

Stratocumulus (altitudine sub 2.5 km) – pot produce ploi mici.

Stratus (altitudine sub 2.5 km) – sunt cei mai josi nori. Mai sunt numiti si ceata muntilor si desi nu sunt nori de ploaie mai pot da cate o stropeala.



Niciun comentariu: