duminică, 27 noiembrie 2016

Mors Kochanski


Mors Kochanski(bushcrafter celebru)

Mors Kochanski s-a născut în 1940 dintr-o familie de emigranţi polonezi. A trăit la o fermă oarecum izolată în Saskatchewan până la vârsta de 14 ani – când părinţii săi s-a mutat în oraşul Prince Albert. A petrecut ore întregi la biblioteca oraşului. Cărţile cele mai preţuite au fost un manual al cercetaşilor şi cartea despre noduri a lui Clifford Ashley.
Îşi dorea o carieră în Marină şi a primit o bursă de studii în cadrul Colegiului Serviciilor Militare Canadiene – Royal Roads. În timpul unei îmbarcări peste Canalul Panama, Mors Kochanski s-a îmbolnăvit de oreion, boală care l-a ţinut spitalizat timp de cinci luni şi a dus la lăsarea sa la vatră in timpul anului doi de scoală militară.
A mai urmat câteva cursuri la Universitatea din Saskatchewan urmărind o specializare în Arte şi Ştiinţe . După patru ani a renunţat la studii.
Din acest punct viaţa lui se îndreaptă către ce-l interesa cu adevărat – specialist în ceea ce priveşte outdoor-ul – la 28 de ani Mors Kochanski devine instructor în cadrul programelor de outdoor oferite de Blue Lake Centre. Pe parcusul următorilor 35 de ani a fost profesor la Facultatea de Educaţie Fizică de la Universitatea din Alberta, editor şi contractor (ca instructor) pentru diferite organizaţii – de la Cercetaşi până la piloţii de avioane care operau în zone îndepărtate, neospitaliere ale lumii.
În 1986 a scris cartea Northern Bushcraft (redenumită în edişiile ulterioare Bushcraft) care a devenit un bestseller în Canada.
A ţinut cursuri de bushcraft şi supravieţuire în Canada, Statele Unite, Anglia şi Suedia.

A fost autorul a…

Wilderness Arts and Recreation Magazine – editor şi autor, începând cu 1976
Bushcraft – cu numele iniţial Northland Bushcraft în 1988.
Bush Arts - ghid de hand crafting, 1989
Wilderness Skills Series şi A Plant Walk with Mors Kochanski - producţii DVD
Booklet Series - ghiduri de buzunar

Cuţitul perfect pentru bushcraft

În cartea sa, Mors Kochanski a descris caracteristicile ideale ale unui cuţit de bushcraft. Şi împreună cu Rod Garcia, sub atenta sa supraveghere, l-a şi creat:

lungimea cuţitului: 21 de centimetri
lungimea lamei: 10,5 centimetri
lăţimea lamei: 2,6 centimetri
grosimea lamei: 3 milimetri
lungimea mânerului: 10,5 centimetri
lăţimea mânerului: 2,85 centimetri
grosimea mânerului: 2,2 centimetri
greutatea cuţitului: 185 grame
greutatea tecii: 80 grame
Costă 200 de dolari, plus taxe şi transport

Fapte interesante

- cât a trăit la fermă parcurgea zilnic până la şi de la şcoală aproximativ 22 de kilometri de-a lungul unui drum de ţară – bazele interesului său pentru natură
- a făcut parte din organizaţia cercetaşilor un singur an, dezamăgit de lipsa de seriozitate a colegilor ca şi de reticenţa instructorilor faţă de dezvoltarea abilităţilor de outdoor
- pe parcursul facultăţii a urmat şi cursuri care-l interesau direct şi care nu erau parte a materiilor de studii – antropologie, psihologie, geologie

Niciun comentariu: