vineri, 4 noiembrie 2016

Apa in supravietuire



APA IN SUPRAVIETUIREA DIN SALBATICIE

Apa reprezintă una din cele mai urgente nevoi în situatii de supravietuire. Nu veti putea supravietui mult timp fara aceasta, in special in zonele calduroase, unde foarte multa apa se pierde prin transpiratie. Chiar si in zonele reci, aveti nevoie de un minim de 2 litri de apa zilnic pentru a va mentine eficienta.O persoana adulta poate trai 3 saptamani fara hrana dar numai 3-5 zile fara apa.Mai mult de trei sferturi din corpul omenesc este compus din fluide. Pierderile de fluid suferite ca rezultat al caldurii, frigului, stresului sau efortului. Pentru o buna functionare a corpului, aceste fluide trebuie inlocuite. In consecinta, una din prioritatile dumneavoastra este aceea de a obtine apa potabila.

SURSE DE APA
In orice mediu, apa este prezenta sub o anume forma.
zone reci
zapada sau gheata – topire;
pe mare
apa de mare – desalinizare;
ploaie – captare;
gheata – topire;
plaja
apa din sol – saparea unei gropi de captare;
desert
apa din sol – saparea unei gropi de captare destul de adanca;
cactusi – stoarcere;
roci pororase, fisurate sau gaurite – extragere cu un pai;
condens pe metal – absorbire in textile.

Daca nu observati surse adecvate, ramaneti in alerta pentru identificarea unor modalitati prin care mediul va poate ajuta.

ATENTIE !
Nu inlocuiti fluidele cu:
alcool – deshidrateaza si afecteaza gandirea;
urina – contine multe toxine si aproximativ 2% sare;
sange – e sarat, si constituie un aliment. Astfel, va necesita mai multe lichide pentru a fi digerat. De asemenea, prin sange se transmit foarte multe boli;
apa de mare – contine aproximativ 4% sare. Un litru de apa de mare consuma pentru eliminarea toxinelor 2 litri de fluide din corp.

Roua e o sursa de apa potabila. Legati-va materiale absorbante de glezna si plimbati-va prin iarba inainte de rasarit. Pe masura ce colectati apa, depozitati-o. Repetati procesul pana sunteti multumit de cantitate. Aborigenii din Australia aduna cateodata pana la un litru pe ora astfel.
Albinele sau furnicile care intra in scorburi pot indica existenta apei. Extrageti apa cu un tub sau un polonic improvizat. O alternativa pentru extragere o reprezinta si materialele textile.
Cateodata apa se strange in crapaturi ale pietrelor. Procedati identic cu cele prezentate anterior. In zonele aride, excrementele pasarilor in astfel de zone pot indica prezenta apei.
Desisurile de bambus reprezinta o sursa foarte buna de apa proaspata. Apa din bambusul verde este clara si inodora. Chiar si bambusul uscat poate contine apa.

ATENTIE !
Purificati apa inainte de o consuma.

Oriunde gasiti bananieri, ati gasit si apa. Taiati arborele cu 30 de centimentri deasupra solului, si sapati o groapa in lemn. Apa din radacini se va ridica imediat. Primele 3 umpleri vor asigura o apa cu un gust usor ciudat, insa apoi, apa va deveni chiar gustoasa. Metoda va asigura apa pentru circa 4 zile, aproximativ 8 litri. Acoperiti sursa pentru a o feri de insecte.
Uneori, lianele pot oferi apa. Crestati cat mai sus posibil, apoi taiati aproape de sol. Depozitati lichidul ce se scurge.

ATENTIE !
Nu consumati lichide lipicioase, laptoase sau cu un gust ciudat.

Laptele de cocos elimina setea. Totusi, acest lapte, din nucile mature, contine un ulei laxativ. Trebuie consumat moderat.
De asemenea, in zonele impadurite, plantele parazite din copaci, cu frunze mari, pot adaposti apa (astfel de plante sunt prezente in special la tropice). Aceasta apa trebuie filtrata prin material textil deoarece contine insecte si alte mizerii.
Puteti obtine apa din plante cu pulpa. Pulpa poate fi taiata, stoarsa sau lovita.
Radacinile pot contine, de asemenea, apa. Loviti radacina extrasa pentru a elibera lichidul.
Frunzele carnoase mai pot contine apa. Stoarceti sau taiati.

Arbori care pot contine apa:
palmierii: buri, cocotierii, rattanii;
arborele calatorului: gasit in Madagascar;
arborele umbrela: Africa vestica;
baobabul: Australia si Africa de nord.

ATENTIE !
Nu retineti apa obtinuta din plante mai mult de o zi. Incepe sa fermenteze, devenind periculoasa.

DISTILAREA APEI

DISTILATOARE
Distilatoarele pot fi folosite in aproape toate mediile. Acestea extrag apa din sol si plante. Aveti nevoie de anumite materiale pentru un astfel de distilator, si de timp pentru a putea colecta apa. E nevoie de aproximativ 24 de ore pentru 0,5 – 1 litru de apa.

DISTILATOR SUPRATERAN



Pentru un astfel de distilator, aveti nevoie de o panta insorita, o punga de plastic, vegetatie cu frunze si o piatra.
Umpleti punga cu aer, apoi umpleti-o trei sferturi cu vegetatie cu frunzoasa. Indepartati betele si spinii, pentru ca pot distruge punga.
Fill the bag with air by turning the opening into the breeze or by "scooping" air into the bag.

ATENTIE !
Nu folositi vegetatie otravitoare. Lichidul rezultat va fi, de asemenea, otravit.

Plasati o piatra in punga, sau un obiect similar.
Inchideti punga si legati gura acesteia astfel incat sa pastrati cat mai mult aer posibil. Introduceti un tub sau un obiect asemanator in gura pungii, insa fara a crea pierderi de aer. Celalalt capat al tubului va asigura posibilitatea colectarii apei condensate fara a desface punga.
Plasati ”dispozitivul” pe o panta insorita. Plasati gura legata la un nivel mai inalt.
Piatra trebuie sa se afle in cel mai jos punct al pungii.
Pentru a obtine apa condensata, slabiti legatura de la gura pungii si scurgeti prin tub apa. Legati inapoi punga si plasati-o pentru a colecta in continuare.
Schimbati vegetatia din punga, pentru ca se vor epuiza rezervere de apa ale acesteia.

DISTILATOR SUBTERAN
Aveti nevoie de o unealta de sapat, un container, o folie de plastic, un tub si o piatra.



Selectati un loc unde considerati ca solul contine apa. Solul trebuie sa fie usor de sapat, iar zona sa fie insorita.
Sapati o groapa in functie de containerul de care dispuneti.
Ancorati tubul ca in imagine, pentru putea consuma apa fara sa modificati distilatorul.
Plasati containerul, orientat cu gura in sus.
Pozitionati folia de plastic deasupra gropii, acoperind marginile.
Pozitionati si piatra in centru foliei, deasupra containerului.
Piatra ar trebui sa coboare folia fata de marginea gropii cu 40 cm. Acum va forma un con rasturnat. De asemenea, asigurati-va ca acest con nu va atinge solul pe traseu, pentru ca apa nu se va mai scurge in container.
Legati tubul, pentru a evita evaporarea apei obtinute.
Ar trebuie de asemenea adaugata, in groapa, vegetatie care sa produca umezeala. Tineti cont insa ca, in continuare, nu trebuie sa existe nici un contact cu folia de plastic.
Daca apa poluata reprezinta unica sursa de fluid, sapati o gaura la aproximativ 25 de cm de distilator.

Groapa sa fie de aproximativ 25 de cm adancime si 8 cm latime. Turnati apa in groapa. Aceasta apa nu trebuie sa atinga folia de plastic sau margine distilatorului. Solul va filtra apa poluata, iar apa filtrata se va condensa pe folia de plastic, si va ajunge in recipient. Procesul e foarte eficient in cazul apei sarate.

Trei astfel de distilatoare va asigura necesarul zilnic de fluide.



PURIFICAREA APEI
Apa de ploaie colectata in recipiente curate sau in plante este, de obicei, potabila. Totusi, apa din lacuri, iazuri, mlastini, rauri, in special din zonele populate, trebuie purificata.
Daca este posibil, purificati orice apa obtinuta cu iod, clor sau prin fierbere.

Purificati apa:
cu tablete de purificare;
5 picaturi de tinctura de iod de 2%, sau 10 daca apa nu este clara. Lasati circa 30 min pentru efect;
fierberea apei 1 minut la nivelul marii, si cate 1 minut aditional pentru fiecare 300 de metri deasupra acestuia. Fierberea timp de 10 minute, indiferent de zona sau altitudine are un efect asigurat.



Consumarea apei nepotabile poate aduce boli sau inghitirea de microorganisme periculoase, cum ar fi:
dizenteria: febra, slabiciune, diaree severa cu sange;
holera sau febra tifoida: se pot instala indiferent de vaccinurile pe care le-ati facut;
schistosoma: va intra in sange si va provoca diverse probleme medicale;
lipitori: se pot prinde de faringe sau laringe, iar ranile provocate se pot infecta.

FILTRAREA APEI
Daca apa procurata este murdara, aceasta poate fi filtrata:
prin decantare in recipient, timp de 24 de ore;
prin filtrare improvizata.

*Nota – aceste modalitati doar curata apa, nu o si fac potabila. Aceasta tot va trebui purificata.

Un sistem de filtrare poate fi creat prin cativa centimentri sau cateva straturi de material, cum ar fi nisip, piatra sfaramata, carbune, textil, lemn.
Mirosul poate fi indepartat cu carbune din foc. Lasati apa sa stea timp de 45 de minute inainte de o consuma.

Sursa:http://supravietuire.uv.ro/apa.php

Niciun comentariu: