miercuri, 18 iulie 2018

Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?-Partea a-II-a


Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?                                                              Partea a -II-a

Cum calculezi distanta pana la fulger?

Calculeaza intervalul scurs de la descarcarea electrica sau fulgerul pe care-l vezi pe cer, pana la raspunsul sonor (tunet). Cei mai tehnologici, pot folosi un cronometru.
Pentru a afla distanta aproximativa pana la fulger si, implicit, pana la furtuna pe munte, imparte numarul de secunde obtinut la 3.
De exemplu, daca ai numarat 9 secunde, dupa diviziunea cu 3, vei obtine 3. Inseamna ca punctul de contact se afla la circa 3 kilometri de tine.
Dar de ce sa imparti la 3?
Pentru a nu face calcule foarte complicate, foloseste-te de faptul ca sunetul parcurge prin aer 1 km in circa 3 secunde. Daca vrei mai multa precizie, considera viteza medie a sunetului egala cu 330 m / s. Apoi inmulteste constanta cu numarul de secunde contorizate.
Simplu, nu-i asa?

Cum stii daca o furtuna se apropie sau nu?

Repeta calculele anterioare dupa o noua descarcare electrica si retine rezultatele succesive. Compara numarul de secunde numarat (distantele) si vei deduce cu o buna aproximatie daca pericolul se apropie, stationeaza sau se indeparteaza.

Recomandari

Cand iti dai seamna ca tunetul urmeaza la mai putin de 3 secunde dupa fulger si ca furtuna se apropie, cel mai bun lucru de facut este sa cauti repede un refugiu sigur. Apoi asteapta ca celula sa treaca si indeparteaza-te si tu.
Sa te prinda furtuna pe munte este o experienta nu tocmai placuta si de-a dreptulpericuloasa. Chiar daca nu toate ”indiciile” reprezinta o certitudine pentru apropierea sa iminenta, nu le subestima si nu le ignora.

Niciun comentariu: