marți, 17 iulie 2018

Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?


Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?
*Partea a-I-a                                                  

1. Dimineti cu cer innorat

Daca de la primele ore ale diminetii, pe cer isi fac aparitii mici palcuri de nori, acestia pot semnala o posibila instabilitate atmosferica in urmatoarele ore. La munte, furtunile se dezlantuie mai frecvent dupa-amiaza, fiind mai rare in prima parte a zilei.
Cerul innorat nu anunta neaparat fenomene meteo de asemenea anvergura. Insa cand norii isi schimba aspectul si ”cresc” in plan vertical, se pot transforma in cumulus. Acestia apar ca niste mici ”gramezi” albicioase de consistenta pufoasa si baza plata (forma de turn, de conopida).


2. Nori cumulonimbus

Norii cumulus sunt ”precursorii” categoriei cumulonimbus, tipici de furtuna. Se formeaza in special in jurul amiezii si ii recunosti datorita:
Dezvoltarii verticale – Cu baza la 1.000-2.000 m de pamant, extremitatea superioara poate depasi altitudinea de 10.000 m;
Aspectului – In faza de ”maturatie”, se formeaza niste protuberante cu marginile bine conturate. Ca forma, se aseamana cu vata de zahar.

3. Umezeala si zapuseala

Un alt indicator de furtuna pe munte este atmosfera sufocanta, mai ales in vai, insotita de scaderea brusca a presiunii atmosferice, un parametru ce variaza in functie de:
Altitudine – Scade pe masura ce creste altitudinea;
Temperatura aerului – Creste odata cu scaderea temperaturii;
Umiditate – Scade pe masura ce aerul devine mai umed.
Ca punct de referinta in calcularea presiunii atmosferice se ia valoarea standard de 760 mm coloana de mercur. Aceasta corespunde cu masurarea la nivelul marii, la latitutindea de 45° si temperatura de 0 °C.

4. Tunete si fulgere

Ploaia si vantul nu reprezinta pericole extraordinare decat daca sunt insotite defulgere. Iar odata declansat ”iadul”, oricat de mult curaj ai, iti va fi imposibil sa eviti descarcarile electrice care lovesc suprafata terestra.
Cele mai periculoase sunt fulgerele care ating pamantul. Din fericire, acestea ocupa doar o mica parte din totalul celor care acompaniaza evenimentul atmosferic. In functie de distanta pana le ele, iti poti da seama cat de aproape este celula de vreme rea.

5. Alte semnale de alarma

Observa natura din jurul tau, incepand de la necunvantatoare!

a. Comportamentul animalelor

Inainte ca furtuna sa se dezlantuie, animalele tind sa fie mai agitate, pasarile croncane si au un zbor mai energic.

b. Rafelele de vant

De asemenea, rafalele puternice de vant pot reprezenta un posibil avertisment de furtuna pe munte la orizont.

c. Mirosul plantelor

Inchide ochii si incearca sa percepi mirosul vegetatiei. Inainte de aversele de ploaie, plantele emana un miros mai intens.

                                                  -VA URMA-

Sursa:https://www.proalpin.ro/blog/furtuna-pe-munte-semnale/


Niciun comentariu: