duminică, 20 noiembrie 2016

Primul ajutor in caz de lesin



Lesinul

Lesinul reprezinta pierderea subita si trecatoare a cunostintei, fara oprirea inimii si a miscarilor respiratorii, provocata de o hipoxie a creierului, ca urmare a unei stari maldadive, a unor eforturi fizice mari, a unei emotii puternice etc. Acesta poate surveni in cursul unei dureri subite, al unei luari de sange, a unei mese copioase luate intr-o atmosfera inchisa.Subiectul trebuie sa se intinda, sa nu i se dea bauturi aloolizate si sa fie sustras, daca e posibil, din circumstantele declansatoare. Daca raul se reproduce, este preferabil sa fie consultat un medic. Trebuie stiut ca lesinul poate sa apara fara vreo semnificatie anume, dar si ca el poate sa fie cauzat de o anumita problema grava de sanatate.

Pentru prevenirea lesinului cel ce simte o stare de slabiciune accentuata:
Se aseaza pe un scaun sau se intinde in pat;
Daca se aseaza pe scaun, isi apleaca capul si il prinde putin cu genunchii.

Cand este necesar consultul medicului?
Daca starea de lesin apare rar, dupa ce n-ai mancat pana la ora 4 dupa-amiaza sau cand in fata ta se produce un accident de masina, nu e necesar sa mergi la doctor.
Consultatia se impune cand lesinurile devin dese, fiindca se poate descoperi o boala cardiovasculara, o problema neurologica sau de metabolism intr-o faza incipienta, deci tratabila.

Acordarea primului ajutor in caz de lesin:
Se pozitioneaza victima pe spate si i se ridica picioarele pana la nivelul inimii, daca este posibil;
Se verifica caile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturatii si sau posibilitatea ca victima sa se inece cu propria voma;
Se verifica respiratia si orice miscare;
Se aplica comprese cu apa rece pe frunte;
Daca victima respira, se restabileste fluxul sanguin ridicandu-i picioarele deasupra capului;
Se indeparteaza cureaua sau articolele de imbracaminte foarte stramte;
Daca victima nu-si revine intr-un minut si ramane in continuare inconstienta, se suna la urgente la 112;

Asa nu!
Palmele pe care in disperare de cauza le dam ca sa facem ceva sunt cea mai intalnita greseala. Nu ajuta cu nimic, din contra, pot facce rau. La fel si a incerca sa turnam persoanei deja lesinate o bautura dulce pe gat. Evident, ea nu mai poate inghiti corect in acel moment, plus ca organismul nu foloseste digestia pentru a-si reveni la starea constienta.



Niciun comentariu: