duminică, 20 noiembrie 2016

Primul ajutor in caz de hipotermie



HIPOTERMIADaca actiunea frigului este generala, intinsa si de lunga durata se produce inghetarea generalizata prin scaderea temperaturii corporale sub 35grade C. La scaderea temperaturii externe, organismul reactioneaza printr-o reactie de aparare manifestata prin frisoane, cresterea meolismului bazai, accelerarea batailor inimii, hiperventilatia pulmonara, tegumente rosii. In faza a doua, mecanismele de aparare se epuizeaza, astfel incat are loc o scadere treptata a meolismului bazai, cu astenie (oboseala generalizata), adinamie, diminuarea reflexelor, diminuarea batailor inimii si scaderea frecventei respiratiei. in stare mai ansata se realizeaza starea de letargie prin frig (hibernare sau suspendarea vietii, similara mortii aparente). In faza a treia se produce o prabusire totala a organismului, aparand coma hipotermica, moartea fiind posibila. Aceasta faza apare la temperaturi centrale ale corpului de 24-25grade C. La persoanele aflate in stare de ebrietate, ranite sau obosite, prima faza de aparare (frisonul) lipseste, trecandu-se direct la fazele urmatoare de prabusire a mecanismului termoreglator, ceea ce duce la final la o moarte a��'alba-' denumita astfel deoarece victima nu isi da seama de instalarea ei si nu sesizeaza pericolul mortii.

HIPOTERMIA DE IMERSIE se produce in urma scufundarii in apa aliata la o temperatura apropiata de temperatura de inghet. Initial apare o faza reacti de soconstrictie cu aparitia unei flexii generalizate fortate in care miscarile devin imposibile, muculatura respiratorie devine spastica si blocheaza respiratia. Moartea survine rapid in 10-l5 minute, * de la caderea in apa.
Primul ajutor in caz de hipotermie consta in scoaterea victimei din mediul ostil si aducerea sa intr-o camera fara foc. Se evita incalzirea prea repede a organismului sau introducerea acestuia intr-o camera prea calda, deoarece aceste operatii au uu efect fatal.
Victima introdusa in camera ti dezbracata complet, li frictionala cu carpe udate cu apa rece sau alcool. Camera li incalzita treptat in decurs de 2-3 ore pentru ca temperatura sa creasca progresiv. O alta metoda este introducerea accidentatului intr-o baie rece a carei temperatura creste progresiv de la 0 grade C la 30UC in decurs de 2-3 ore. Daca victima nu respira se face resuscitarea cardiorespiratorie. In momentul in care isi revine se vor administra bauturi reci cu putin alcool (maxim 50 ml, alcool tare), dupa care fi invelit intr-o patura groasa. in momentul in care temperatura corporala revine spre normal atingand 32-33grade C, se vor administra bauturi calde, apoi corpul victimei fi bine invelit iar camera fi incalzita.In caz de hipotermie de imersie, incalzirea fi facuta rapid, prin scufundarea corpului intr-o baie de 40-45grade C cu administrare concomitenta de ceaiuri calde, perfuzii cu solutii de glucoza cu adaos de cortizon, incalzite la 40grade C.

In caz de soc

Datorita scaderii de sange apare o incetinire a functiilor vitale ale corpului aparand astfel starea de soc. Socul poate fi cauzat de o hemoragie masiva datorita reducerii cantitatii de plasma din circulatie, in urma arsurilor sau ranirilor, oprirea inimii sau soc nervos.
Victima in acest caz este extrem de palida, poate lesina sau sa se simta rau, se poate plange de sete, poate fi nelinistita sau poate plange fara motiv.

Ce trebuie facut?

• Daca suspectezi leziuni ale gatului sau capului, NU misca victima. Daca nu suspectezi astfel de leziuni, intinde bolnavul pe jos cu picioarele mai sus si incearca sa tratezi rana sau incearca sa descoperi cauza socului. Pozitia trebuie sa fie cat mai confortabila.

• Se desface gulerul, cravata, sutienul si cureaua
• I se umezesc buzele cu apa
• Se acopera cu o patura
• Daca victima pare ca vomita, se intoarce pe o parte, nu se lasa pe spate.



Niciun comentariu: