luni, 7 noiembrie 2016

Focul in supravietuire



-Focul in supravietuire

Este foarte important să aprinzi un foc. Cu el poți încălzi mâncarea și băutura. Usuci hainele. Te încălzești. Semnalizezi. Îți dă curaj. Mintea funcționează mai bine. Pentru aprinderea focului ai nevoie de combustibil + oxigen (aer) + temperatura de aprindere; adică: o scânteie sau o flacără + amorse + vreascuri. Plus gândire - și răbdare. Dar e bine să știi din capul locului că s-ar putea să nu reușești să aprinzi focul! La primele încercări - sau vreodată. Mai ales în condiții foarte grele. Sau, chiar dacă îl aprinzi și vremea este foarte rece, focul poate fi inutil: uneori dă atât de puțină căldură încât ca să te încălzești va trebui să stai deasupra lui, să te bagi în el - și-ți pârlești hainele. Nu încerca să aprinzi focul pe vreme rea, decât atunci când ești silit de situație. Iată și alte sfaturi utile: - Totdeauna aprinde focul înainte de lăsarea întunericului; - Nu aprinde focul dacă nu ai nevoie de el; - Mult mai bine te încălzești cu 2-4 focuri mici, între care să stai ghemuit, decât de la un singur foc; - Pregătește și adună mereu, chiar de la început, vreascuri, așchii, rămurele, alt combustibil. Chiar dacă sunt ude, se vor usca la focul pe care-l vei face; - Păstrează și economisește vreascurile, așchiile, crenguțele, combustibilul și chibriturile; ele pot fi încălzite sau uscate cu căldura corpului; - Alege cu grijă locul unde faci primul foc. Să nu fie sub un copac plin de zăpadă. Nici sub o stâncă care abia se ține la locul ei. Nu foarte aproape de automobil. - Totdeauna amenajează, pregătește locul în care faci focul. Pune lemnele și aprinde-le pe o vatră din pietre, bușteni, sau într-o gaură în pământ - NU direct pe sol, la întâmplare. De exemplu, câteva bucăți de tablă, resturi de avion, capace de la roți auto, bolovani pot constitui o vatră minunată pentru foc, plus că re-flectă căldură; - în jurul focului folosit la prepararea hranei amenajează niște pereți care să reflecte și să concentreze căldura. Sau fă focul lângă un perete, o stâncă. Ori gătește deasupra găurii sau vetrei din sol în care ai făcut focul. Oala poate să se rezeme pe pietroaie puse în picioare, pe crengi verzi, sau bucăți de metal. Flăcările și căldura pot fi dirijate spre adăpostul semideschis în care stai, cu ajutorul unui reflector amenajat din pietre, lemne, crengi. NU aprinde focul în cort; - Nu face un foc prea mare: va consuma inutil prea mult combustibil. Deși uneori ar putea fi bun: la semnalizare, la uscarea hainelor. Oricum, e mai avantajoasă cantitatea unor focuri succesive mai mici, decât calitatea unuia singur mai mare; - Nu consuma inutil chibriturile încercând să aprinzi un foc rău pregătit sau ca să aprinzi țigări, când ai la dispoziție alte metode; - Chiar dacă ai un foc sau chibrituri, învață și antrenează-te să aprinzi focul fără chibrituri . S-ar putea să ai nevoie de această îndemânare mult mai repede decât te aștepți.

Bushcraft NICA

Niciun comentariu: